Citroën (ë)-C3 Aircross: ruim, comfortabel en als zevenzitter

De gloednieuwe Citroën (ë)-C3 Aircross deelt het Smart Car-platform met de nieuwe C3. De C3 Aircross deelt ook de nieuwe merkidentiteit en vormtaal met de C3, maar is wel aanzienlijk langer met zijn lengte van 4,39 meter. De vijfpersoons C3 Aircross biedt daardoor op de tweede zitrij de meeste ruimte in het B-SUV-segment. Bovendien is er een zevenpersoonsversie met een derde zitrij – een primeur in het B-SUV-segment.

C-Zen-Lounge®-concept

Citroën voorziet de C3 Aircross van het C-Zen-Lounge®-concept, met Head-Up Display, een kleiner stuurwiel en nieuwe Citroën Advanced Comfort®-stoelen voor optimale ondersteuning. Het rijcomfort is hoog met de Citroën Advanced Comfort®-vering met dubbele, progressieve hydraulische “bump stops”, die Citroën voor het eerst en op alle versies monteert. Verder biedt de Citroën C3 Aircross uitgebreide assistentietechnologie met een infotainmentsysteem van de nieuwste generatie en een 10,25-inch touchscreen.

Citroën (ë)-C3 Aircross

Geëlektrificeerde versies

De nieuwe C3 Aircross is er behalve met benzinemotor óók in geëlektrificeerde versies: een 100 kW (136 pk) sterke Hybrid 136 48V en een volledig elektrische versie. Van die laatste – met een actieradius van ruim 300 kilometer (in afwachting van typegoedkeuring) – is de batterij in slechts 26 minuten op te laden van 20 naar 80%. De -navigatie-app ë-ROUTES houdt in realtime rekening met veranderingen op de route. In 2025 verschijnt een versie met een actieradius van ruim 400 kilometer.

Productie

Citroën produceert de C3 Aircross in zijn fabriek in het Slowaakse Trnava. De C3 Aircross is leverbaar vanaf € 25.850 en de ë-C3 Aircross vanaf € 27.390. De complete prijslijst van de ë-C3 Aircross maakt Citroën op korte termijn bekend. De prijslijst van de C3 Aircross met alle prijzen van de versies met benzinemotor en Hybrid motor, volgt op een later moment.

Visuele identiteit van Citroën opnieuw geïnterpreteerd

Het front van de nieuwe Citroën C3 Aircross is voorzien van verticale kleurclips die klanten naar wens kunnen wisselen. Ook prijkt op de voorzijde het nieuwe Citroën-logo, dat Citroën in 2021 op de Oli-conceptauto onthulde en inmiddels ook op de ë-C3 en C3 toepast. Het design van de koplampen verwijst naar de driepunts-lichtsignatuur van de Oli. Het SUV-karakter komt tot uiting in de hoge, vlakke motorkap en de verticale lijnen van het front. De 1,79 meter brede C3 Aircross oogt extra breed door de gespierde spatborden en de grote wielen. De wielkastranden zijn geïnspireerd op het ontwerpconcept voor de ë-C3- en C3.

Zevenzitsversie

De zevenzitsversie van de C3 Aircross is uniek in het segment. De verticale achterzijde zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is voor de passagiers op de derde rij. De brede achterportieren en de gemakkelijk neerklapbare tweede zitrij (40:60) vergemakkelijken de toegang tot de derde zitrij. Die bestaat uit twee zitplaatsen met een 50:50 gedeeld neerklapbare rugleuning.

De C3 Aircross biedt op de tweede zitrij 25 mm meer elleboogruimte dan het gemiddelde in het segment. Ook op de derde zitrij is veel aandacht gegeven aan comfort met hoofd- en armsteunen, bekerhouders en een USB-aansluiting. Met alle stoelen in de zitpositie bedraagt de bagageruimte 40 liter en met de achterste twee zitplaatsen ingeklapt 330 liter.

Vijfzitsversie

De tweede zitrij in de vijfzitsversie van de C3 Aircross staat 65 mm verder naar achter dan die in de zevenzitsversie. Daardoor is de knieruimte 80 mm groter dan het gemiddelde in dit segment. De rugleuning is verstelbaar over 65 mm, maar dat gaat niet ten koste van de bagageruimte van 460 liter – een van de grootste in het segment.

De bagageruimte is gemakkelijk toegankelijk en heeft een lage, vlakke drempel. De laadvloer is op twee niveaus verstelbaar, waarmee een volledig vlakke vloer is te creëren als beide delen van de rugleuning zijn neergeklapt. In deze configuratie is het laadvolume 1.600 liter.